Παιδιά και θέατρο

2.1.18 0 Comments A+ a-

Η επαφή των παιδιών με την πολιτιστική μας κληρονομιά όπου εξέχουσα θέση έχει το θέατρο και η λογοτεχνία, συμβάλει στην εξάσκηση της φαντασίας τους και τα βοηθά να βρουν ένα σπουδαιότερο νόημα στη ζωή.
Ειδικά στο θέατρο μια καλοειπωμένη ιστορία, μαγεύει τα παιδιά, γιατί κατά κάποιο τρόπο τα μεταμορφώνει σε πρωταγωνιστές. Όταν “βλέπουμε” τον εαυτό μας στη σκηνή, μας ανακουφίζει. Εμπιστευόμαστε στους ήρωες τα αισθήματα και τους φόβους μας, τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις μας. Και τους αφήνουμε εκεί, μπροστά μας, να μας μεταμορφώσουν.
Η ιστορία ζωντανεύει και ξεπερνά τη φαντασία μας, συνταιριάζοντας αρμονικά την πρόζα, τη μουσική, το χορό, την ποίηση, το παιχνίδι, ίσως τα ακροβατικά και τα τυπικά στοιχεία του θεάτρου, το φωτισμό, τα σκηνικά, το μακιγιάζ και τα αντικείμενα.
Αλλά το κυριότερο, αντίθετα με την μοναχική ανάγνωση, όταν η ιστορία περάσει στη σκηνή, η εμπειρία αλλάζει. Τώρα μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους αυτό που συμβαίνει. Δεν είμαστε πλέον οι μοναδικοί μάρτυρες.
Κι όταν πια θα φύγουμε από το θέατρο μετά την παράσταση ο κόσμος θα μοιάζει διαφορετικός, γιατί μπορέσαμε για λίγο να δούμε κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων.

(Κείμενο: Αλίκη Κατσαβού, Ηθοποιός και Διευθύντρια της Θεατρομάθειας)