Πέθανε η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη

24.9.16 0 Comments A+ a-

Οι συντελεστές της Θεατρομάθειας αποχαιρετούμε τη συγγραφέα Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη που έφυγε χθες, 23|9|2016 και την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη διασκευή σε ακουστικό θέατρο δύο έργων της. Συγκεκριμένα ο Τάκης Χρυσούλης διασκεύασε, ο Άλκης Ζερβός σκηνοθέτησε και ο Γιώργος Βούκανος έντυσε μουσικά τα έργα της συγγραφέως "Το δαχτυλίδι του αυτοκράτορα" το 2002 και "Ο Αλέξης και το ξύλινο άλογό του" το 2005, όπου συμμετείχε φιλικά κι ο Ευγένιος Σπαθάρης (δείτε φωτογραφίες από το στούντιο ηχογράφησης). Τα CD που δημιουργήθηκαν συνοδεύουν τις επανεκδόσεις των έργων αυτών, από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για τη δουλειά αυτή βραβεύτηκε τόσο η Θεατρομάθεια όσο και η συγγραφέας με το Σταυρό Αποστολικής Διακονίας σε τιμητική εκδήλωση στο Θέατρο Ακροπόλ στις 7|5|2005 (Φωτογραφίες εκδήλωσης εδώ).
Η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική λογοτεχνία το 1964 και  άφησε πίσω της μία πλούσια λογοτεχνική παρακαταθήκη, με μεγάλο αριθμό τίτλων παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας. Εκτός από τη βράβευσή της που αναφέραμε παραπάνω, από την Εκκλησία της Ελλάδος έχει επίσης βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάντοβα. Το όνομά της έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν. Το 1980, η Ακαδημία Αθηνών τής απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου της.
Η κηδεία της Γαλάτειας Γρηγοριάδου - Σουρέλη θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κηφισιάς.