Η Θεατρομάθεια και η Παιδική Σκηνή της

3.9.07 0 Comments A+ a-

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου “Θεατρομάθεια” συμπλήρωσε 6 χρόνια καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής προσφοράς. Στα χρόνια αυτά οι ιδρυτές του (Τάκης Χρυσούλης, Αλίκη Κατσαβού, Μελίνα Παπανέστορος) και οι συνεργάτες, υπερασπίστηκαν σταθερά την παιδαγωγική και ψυχαγωγική αποστολή του θεάτρου.
Στη “Θεατρομάθεια” νιώθουμε υψηλό χρέος απέναντι στα παιδιά, στην ελπίδα του αύριο. Πιστεύουμε ότι το θέατρο προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες μόρφωσης μέσα από τη χαρά της ζωντανής θεατρικής πράξης και το παιχνίδι. Έτσι δημιουργήσαμε την Παιδική Σκηνή της Θεατρομάθειας η οποία λειτουργεί με φιλοσοφία που σέβεται το μικρό θεατή. Φροντίζει το ρεπερτόριο στις δύο σκηνές της, να απευθύνεται με ξεχωριστά έργα στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των παιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες και προσλαμβάνουσες τους.
Παιδική Σκηνή Α΄ - Σκηνή Συμμετοχικού Θεάτρου
Ειδικά για τα παιδιά 3-9 ετών έχουμε δημιουργήσει ένα μοναδικό είδος θεάτρου – το Συμμετοχικό Θέατρο- όπου τα παιδιά συμμετέχουν επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς εξελίσσοντας το έργο. Ο καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας Τάκης Χρυσούλης γράφει τα έργα ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.
Διαπιστώσατε κι οι ίδιοι στα χρόνια αυτά, ότι η επαφή των παιδιών με το Συμμετοχικό θέατρό μας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας σας στην τάξη. Παρατηρήσατε επίσης ότι η ενεργός συμμετοχή τους, στα πρωτότυπα, παιδαγωγικά έργα μας, έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη ικανοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η ομαδικότητα, κι η επικοινωνία. Έτσι θεμελιώθηκε μεταξύ μας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γόνιμης συνεργασίας.
Παιδική Σκηνή Β΄ - Σκηνή Δραματοποιημένων παραμυθιών
Από το 2004 αναπτύχθηκε η συνεργασία της Θεατρομάθειας και του Εκδοτικού Οίκου Άγκυρα με την υλοποίηση του προγράμματος δραματοποιήσεων: “Με ένα βιβλίο για εισιτήριο...” όπου τα παιδιά αντί εισιτηρίου αγοράζουν το βιβλίο του έργου. Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι θεατρικές παραστάσεις των παραμυθιών: “Το δώρο της Παπλωματούς”, “Το ταξίδι της παπλωματούς” και “Ο Εγωιστής Γίγαντας”, καθώς κι η δραματοποιημένη αφήγηση “Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας”. (Άγκυρα πολυχώρος: Σόλωνος 124 & Εμ. Μπενάκη).
Συμπληρώσαμε 6 χρόνια με τη Θεατρομάθεια και το Θέατρο για Παιδιά. Μοναδικά χρόνια, για μας που το υπηρετούμε και για τα παιδιά που το ζούνε. Το γεγονός ότι περισσότερα από 340 Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί, εμπιστεύονται ξανά και ξανά τις παραγωγές της Παιδικής Σκηνής της Θεατρομάθειας επιβραβεύει τον κόπο και τις θυσίες αυτών των χρόνων.
Μεγαλώνουμε παιδιά με αυτό το θέατρό μας και αυτά για αντάλλαγμα με το γέλιο, τη χαρά και τη λάμψη των ματιών τους, μας μεγάλωσαν ως καλλιτέχνες και ανθρώπους.