Το νεράκι καθαρίζω τη ζωή παντού χαρίζω - συμμετοχικό θέατρο
Το έργο
💧 Στο τρυφερό παραμύθι Περιβαλλοντικής Αγωγής κάποιος βρόμισε το ρυάκι των Νεραϊδών. Αλλά κι ο Κάστορας έπαθε μεγάλη συμφορά. Με πονηριά ο ποντικός του έκλεψε το νερό απ’ το φράγμα του. Οι ήρωές χρειάζονται τη βοήθεια των παιδιών για να επανέλθει η τάξη στο νεραϊδοδάσος. Πρόκειται για παράσταση Συμμετοχικού Θεάτρου όπου τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και συμμετέχουν στο έργο με την καθοδήγηση των ηθοποιών.
Οι ήρωες του έργου
Η Νεράιδα Δροσούλα. Τεμπελιάζει στα δέντρα τακτικά, αλλά είναι η πρώτη που τρέχει να βοηθήσει όποιον έχει την ανάγκη της.
Η Νεράιδα Νερένια. Ζωηρή τσαχπίνα, αλλά και λίγο παραπονιάρα. Θα τρέξει να φωνάξει την Νεράιδα Κρυσταλλένια για βοήθεια
Η Νεράιδα Διαφανούλα. Παιχνιδιάρα και πειραχτήρι, είναι διάφανη όπως το νερό που γίνεται ατμός μα έχει αγάπη και θέλει με όλες τις τις δυνάμεις να καθαρίσει το ρυάκι. Για λίγο θα τη δούμε αλλά οι συμβουλές τις θα τρέχουν σαν σταγόνες σε όλο το έργο.
Ο Κάστορας, ο μάστορας. Πονεμένη η ιστορία του. Πιάστηκε κορόιδο από τον πονηρό ποντικό ο οποίος του πήρε όλο το νερό από το φράγμα του για να αρδέψει τα χωραφάκια του. Πού θα βρει τώρα νερό για την οικογένειά του;
Η Πριγκίπισσα των Νεραϊδών Κρυσταλλένια η πιο όμορφη σταγόνα απ' όλες και η πιο σοφή θα δώσει τη λύση .
Το Φοινικόπτερο, το υδρόβιο πουλάκι που θέλει κι αυτό να συνεισφέρει στον αγώνα των υπολοίπων για την ισορροπία της φύσης και να μεταφέρει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο.
Παιδαγωγικοί στόχοι του έργου
Τα παιδιά με τη συμμετοχή επί σκηνής, κατανοούν τη σπουδαιότητα για τη διαφύλαξη του νερού, του κύριου στοιχείου ζωής στη φύση. Μαθαίνουν για την προστασία του νερού, τον κύκλο του νερού, τις τρεις καταστάσεις του (υγρό, αέρας, πάγος) και την καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά επίσης μαθαίνουν ότι ένας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που μπορούν όλοι μαζί με τη συνεργασία τους.
Παραστάσεις κατόπιν συνεννόησης, στο Κ/Θ Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αθήνα)
καθώς και σε χώρους σχολείων και πνευματικών κέντρων Αττικής και περιφέρειας.
Κείμενο: Τάκης Χρυσούλης
Παίζουν: Αλκμήνη Σταθάτου και Αθηνά Νιαβή
1 σχόλια:
Write σχόλιαΕξαιρετική μέθοδος διδασκαλίας το θέατρο...
ReplyΕύγε!