Στου χρόνου το αλώνι παίζουν η Δήμητρα κι Περσεφόνη

6.11.06 0 Comments A+ a-

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου Θεάματος "Θεατρομάθεια" θα παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή της Παιδικής Σκηνής: «Στου χρόνου το αλώνι παίζουν η Δήμητρα κι η Περσεφόνη» στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6Α, τηλ. 210 9344131) από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2006.

Το έργο
Το έργο συμμετοχικού θεάτρου «Στου χρόνου το αλώνι παίζουν η Δήμητρα κι η Περσεφόνη» είναι του Τάκη Χρυσούλη και αφορά στον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Ο αρχαίος μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης, απαντάει στο γιατί αλλάζουν οι εποχές και ποια ανάγκη υπηρετεί αυτή η εναλλαγή. Τρεις αδελφές νεράιδες που τους αρέσουν τα παιχνίδια με το χρόνο, μας γυρνάνε στην εποχή του μύθου για να τον γνωρίσουμε. Τότε, που παντού ήταν μόνο άνοιξη. Η θεά της γης Δήμητρα, αποκτάει την κόρη που τόσο πολύ ήθελε. Αλλά η ομορφιά της Περσεφόνης, θαμπώνει τον Πλούτωνα που καταστρώνει σχέδιο για να την πάρει στο βασίλειό του και να την παντρευτεί. Ο Κάκης το στριγγλοπούλι τον βοηθάει στα σχέδιά του. Αλλά ο Σάκης το μελισσάκι που φέρνει τα νέα στη Δήμητρα, δίνει τη λύση με τη βοήθεια του Δία και των παιδιών. Ο χρόνος μοιράζεται στη μέση. Από τότε οι εποχές αλλάζουν κι όλα τα παιδιά γιορτάζουν.

Παιδαγωγικοί στόχοι του έργου
Η απλότητα, ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης, η χαρά της θεατρικής φαντασίας και του παιχνιδιού, τα παιδιά που πρωταγωνιστούν σαν πλάσματα της φύσης κατά τη διάρκεια της παράστασης, «ξετυλίγουν» τα νοήματα του μύθου. Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή τους κατακτούν τη γνώση βιωματικά, κατανοούν ευκολότερα τον γνωστό μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, διευρύνουν την αντίληψη αλλά και τις αισθήσεις τους και αφομοιώνουν τις πραγματικές του αξίες.

Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Τάκης Χρυσούλης
Σκηνοθεσία: Μελίνα Παπανέστορος
Μουσική: Αναστασία Παπαδημητρίου
Ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Σκηνικά: Πέτρος Χατζηπέτρος
Κοστούμια: Μ.Παπανέστορος, Άννα Κατσαβού
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Αλίκη Κατσαβού, Κωνσταντίνος Κυριακού, Έλενα Ρουμελιώτη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΣΤΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006, 10 π.μ.
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2006, 10 π.μ.
Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2006, 10 π.μ.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2006, 10 π.μ.
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2006, 10 π.μ.
Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007, 10 π.μ.
Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007, 10π.μ.
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007, 10 π.μ.


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ