Μια δραστηριότητα για την αρχή της σχολικής χρονιάς

11.9.15 0 Comments A+ a-


Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει! Προσδοκίες, ανυπομονησία, ελπίδα, συμμαθητές και συνάδελφοι συναντιούνται ξανά μετά από τις θερινές διακοπές! Ας είναι αυτή η σχολική χρονιά δημιουργική, συναρπαστική και να μας φέρει όλους ένα βήμα πιο κοντά σε ό,τι ονειρευόμαστε! Καλή σχολική χρονιά! 

Σε μια τυπική εναρκτήρια μέρα ο εκπαιδευτικός:
* Θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάτι συναρπαστικό θα συμβεί στην τάξη του.
* Μαθαίνει ονόματα
* Θέλει να αναπτύξει την εμπιστοσύνη στην τάξη του.
* Να ξεκινήσει με μια απλή δραστηριότητα για τους μαθητές.

Το Θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στην προσπάθειά του εκπαιδευτικού για όλα τα προηγούμενα.

Μια απλή κι αποτελεσματική δραστηριότητα με τους μαθητές μπορεί να είναι η παρακάτω:

Μαγική μουσική
(κατάλληλη για όλες τις ηλικίες από 6-16 ετών)
Καθώς οι μαθητές μπαίνουν στην τάξη, μια μυστηριώδης μουσική παίζει στην τάξη. Προτρέψτε τους μαθητές να ακούσουν και να φανταστούν σε ποιον τόπο τους έχει μεταφέρει η μουσική αυτή. Να κινηθούν σαν να είναι σε αυτόν τον χώρο.

Πείτε: "Ακούστε προσεκτικά τη μουσική. Σε ποιον τόπο φαντάζεστε ότι είστε; Κινηθείτε σαν να είστε σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί, αλλά εσείς είστε συγκεντρωμένοι στη δική σας εμπειρία. Εξερευνήστε τον χώρο. Μυρίστε τον αέρα, αγγίξτε τα πράγματα που είναι εκεί. Μπορεί να διαλέξετε να είστε σε κάποιον φανταστικό ή σε πραγματικό τόπο.  Δείτε κι ακούστε προσεκτικά".

Μετά από λίγα λεπτά καθίστε στις θέσεις σας (κατά προτίμηση σε κύκλο αν είναι εφικτό). Ένας ένας θα πει το όνομά του και τι είδε σε αυτό τον χώρο που φαντάστηκε πριν λίγο. Όταν όλοι έχουν μοιραστεί αυτά που ένιωσαν τονίστε τους ότι ο καθένας είναι μοναδικός κι ότι δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις σε αυτή τη δραστηριότητα.

Προτεινόμενες μουσικές:
Camille Saint-Saëns - Danse Macabre
Camille Saint-Saëns - The Carnival of the Animals 
Paul Abraham Dukas - Sorcerer's Apprentice 
Mussorgsky - A Night on Bald Mountain